Korttidsboende
Syftet med korttidsbostad är att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till miljöombyte samt ge anhöriga en tillfällig avlösning.
Här får barnen och ungdomarna en meningsfull, trygg och rolig fritid. Aktiviteterna anpassas utifrån behov, intressen och önskemål. Vi uppmuntrar till gemenskap genom till exempel utflykter och aktiviteter och barnen får möjlighet att umgås med varandra och utveckla sin sociala förmåga.
I en korttidsbostad får du stöd i att leva ett så aktivt liv som möjligt samtidigt som du bor kvar i ditt eget hem. Här träffar du andra och deltar i olika aktiviteter.
I Luleå kommun finns tre korttidsboenden enligt LSS:
- Regnbågens korttidsboende, Södra Sunderbyn. För barn och ungdomar upp till 12 år.
- Lulsundets och Strandvallens korttidsboenden, Lulsundet. För ungdomar från 13 år och uppåt.
Vem har rätt tillkorttidsvistelse?
För att bli beviljad korttidsvistelse måste den som ansöker omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och bedömas ha behov av insatsen av kommunens biståndshandläggare.
Hur du ansöker
Den som vill ansöka om LSS-insats vänder sig till LSS-handläggare som ansvarar för att utreda, bedöma och besluta om stöd. Du är även välkommen att kontakta handläggarna för mer information. Ring Luleå kommuns kundcenter 0920-45 30 00 så får du hjälp.
Vad kostar det?
Vistelse på korttidsboende är kostnadsfri, förutom en avgift för kost baserad på dygn som debiteras månadsvis i efter hand.
Om du får besked från biståndshandläggaren att du är beviljad korttidshem LSS, kontaktar personal från ditt korttidsboende dig och dina anhöriga. Därefter träffas vi, då får du berätta om dina önskemål och behov. Detta för att vi ska kunna ge dig så bra stöd och hjälp som möjligt under korttidsvistelsen. Verksamheten planerar när dygnen förläggs med ambitionen att jobba för individens bästa med hänsyn till samtliga barn och ungdomar som vistas på korttids.
Uppstarten av dina vistelser på korttids planeras tillsammans med din stödperson på verksamheten, anpassningar genomförs i största möjliga utsträckning baserat på dina behov.
Insatsen utformas utifrån en genomförandeplan som din stödperson på verksamheten upprättar tillsammans med dig. Denna baseras på största möjliga delaktighet från dig som vistas hos oss för minderåriga även vårdnadshavare.
Medicin
Om barnet/ungdomen behöver medicin under sin vistelse på korttidsboendet krävs en egenvårdsbedömning/egenvårdsplan från ansvarig läkare. Egenvårdsbedömningen inhämtas från regionen av förälder/företrädare och överlämnas till respektive korttidsboende. All medicin i tablettform ska vara delad i dosett och märkt med barnet/ungdomens namn och vilken medicin det gäller. För all annan medicin krävs en noga instruktion i egenvårdplanen hur samt vilka tider medicinen ska ges.
Personal
På våra korttidsboenden arbetar både män och kvinnor. Det finns personal på plats hela dygnet. Barnet /ungdomen får en stödperson som finns med under inskolningen. Stödperson ansvarar också för upprättande och uppföljning av genomförandeplan.
Resor
Resor till och från korttidsboendet ansvarar vårdnadshavare för. För resor, buss eller färdtjänst, vid aktiviteter på korttidsboendet betalar barnet/ungdomen själv för resekostnaden. Har du färdtjänstkort eller busskort är det bra om du har med detta i samband med dina vistelser.
Sjukdom
Det är tryggare för barnet/ungdomen att vara hemma om hen blir sjuk. Då undviker man också att smitta andra. Personal ringer och rådgör med vårdnadshavare om barnet/ungdomen blir sjuk under vistelsen.
Vid magsjuka eller vinterkräksjuka ska man stanna hemma minst 48 timmar efter sista symtom.
Luleå kommuns kundcenter
Öppettider telefon: Måndag–fredag: 08.00–17.00
lulea.kommun@lulea.se0920-45 30 00
Anhörig? Lämna dina synpunkter
Vi vill veta vad du tycker om våra verksamheter så att vi kan förbättra oss. Svara på vår enkät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidan uppdaterades den 4 februari 2025