Naturvård
Naturvård handlar om att bevara den biologiska mångfalden, det vill säga alla naturligt förekommande växter och djur. Med vetskapen om att allt levande hänger samman, följer också insikten att vi människor som art är beroende av att mångfalden finns kvar.
Det är ur naturen vi hämtar vår mat, våra mediciner, dricksvatten och även naturresurser som byggmaterial och bränsle. Naturen står för vattenrening, klimatreglering, jordmånsbildning, luftrening och pollinering – exempel på det som kallas ekosystemtjänster – det som naturen ger oss gratis och utan vilka vi inte skulle kunna leva.
Arbete med naturvård sker på många plan i samhället; globalt, nationellt och lokalt - bland myndigheter, föreningar, företag och enskilda människor. Alla drar sitt strå till stacken. Luleå kommuns naturvårdsarbete sker också på flera sätt, inom de olika verksamheter som kommunen har ansvar för. Det handlar om alla nivåer i den kommunala verksamheten, alltifrån övergripande strategisk planering ner till handfasta åtgärder i vår dagliga skötsel av naturområden.
Kommunens principer för naturvårdsområdet
Ekologisk hållbarhet är en del av Vision Luleå 2040. I översiktsplanen finns ett antal principer som gäller för naturvårdsområdet. Där finns nio övergripande mål Länk till annan webbplats. som syftar till att göra den hållbara utvecklingen enligt visionen tydligare samt att visa hur våra långsiktiga mål förhåller sig till de globala målen i Agenda 2030. Ett av målen handlar om att Luleås naturvärden ska finnas kvar och ha plats att utvecklas. En viktig del i översiktsplanen är kartan över mark- och vattenanvändningen där det framgår hur olika områden ska användas, bland annat som natur- och grönområden.
Naturvårdsplan och grönplan
I kommunens naturvårdsplan beskrivs mer konkret vilka mål kommunen har med naturvårdsarbetet och hur de ska nås. Där formuleras bland annat det övergripande målet:
- Naturresursutnyttjandet inom Luleå kommun ska inriktas på uthållighet, funktioner hos viktiga ekologiska processer och system ska bibehållas och biologisk mångfald ska bevaras långsiktigt.
Grönplanen beskriver stadsbygdens och Råneås grönstruktur och är med fokus på ekosystemtjänster ett kunskaps- och planeringsunderlag för kommunen, med mål och riktlinjer.
Naturreservat
Det traditionella naturvårdsarbetet handlar om att skydda och vårda särskilt värdefulla naturområden. Kommunen har hittills bildat tre naturreservat: Degeröholmen Länk till annan webbplats., Brändöskär Länk till annan webbplats. och Ormberget-Hertsölandet Länk till annan webbplats.. Dessa har bildats dels för växternas och djurens skull och dels för att de är viktiga frilufts- och rekreationsområden även för oss människor. Flera nya kommunala naturreservat planeras också, både områden som ligger nära tätorten Luleå och i skärgården. Områdena Mjölkuddsberget, Kalvholmen, Porsöberget, Storsand och Grundet är de som står först på tur och kommer troligen bli beslutade under 2025.
Naturvård i fysisk planering
Ett av de viktigaste verktygen för kommunens naturvårdsarbete är planeringen av hur vi ska använda mark- och vattenområdena , det som kallas fysisk planering. Den övergripande planeringen görs genom översiktsplanen och för mer detaljerade nivåer kan man bland annat ta fram detaljplaner. I sådana sammanhang, när till exempel ett område ska bebyggas med bostäder, är det viktigt att planeringen sker med utgångspunkt från naturens förutsättningar. Då försöker man styra exploateringen så att naturen påverkas så lite som möjligt och man ser till att förhållandena i den natur som blir kvar, grönstrukturen, blir så bra som möjligt för de växter och djur som ska leva där. Utgångspunkten är att konsekvenserna för naturen ska minimeras och det kan också bli fråga om att utföra kompensationsåtgärder för de förluster av biologisk mångfald som blir följden av exploateringen.
Skogsskötsel
Kommunen äger ganska mycket skog (cirka 6 000 hektar), vilket ger möjligheter att bidra till att den biologiska mångfalden i skogslandskapet i kommunen bevaras och utvecklas. Genom en medveten skötsel kan man göra en god insats för de skogslevande arterna och för människors upplevelser av en skog med rik mångfald. Skogen sköts med ledning av kommunens skogspolicy, och en grön skogsbruksplan är det konkreta verktyget för att planera åtgärderna så vi når de uppsatta målen för skogen. I kommunens skötsel av övriga park- och grönområden i tätorterna är också värnandet om den biologiska mångfalden central.
Naturområden har flera syften
De naturreservat och grönområden som kommunen äger och förvaltar kan utvecklas på olika sätt. Det pågår ett ständigt arbete med att se över skötselstrategier för att optimera förutsättningarna för de varelser som reservaten är avsatta för att bevara. En annan del av skötseln syftar till att utveckla möjligheterna för människor att vistas i områdena, för naturvård handlar också om att ge människor möjlighet att komma ut i naturen, njuta av den, få frisk luft, motion och lära sig om det som finns därute - vilka växter och djur man kan finna och hur de ekologiska sambanden i naturen ser ut.
Kommunen har i olika utvecklingsprojekt satsat på några naturområden som ska vara särskilt publika och tillgängliga för allmänheten. I Ormberget-Hertsölandets naturreservat finns naturstigar med information och rastplatser, och kring Gammelstadsviken och Mjölkuddstjärn har genomförts projekt med samma syfte. Här utförs också en del naturvårdande åtgärder för att gynna fågellivet.
Myndighetsutövning
Inom kommunens myndighetsarbete finns också tydliga beröringspunkter med naturvård. Då handlar det om att i prövning av tillstånd, lov och dispenser eller inom tillsynsansvaret inom miljöområdet ha den ekologiska hållbarheten för ögonen. Det är avdelningen Miljö och bygg på Infrastruktur och serviceförvaltningen som ansvarar för Luleå kommuns myndighetsutövning när det gäller lov, tillstånd och dispenser inom miljöområdet.
Vem ansvarar för naturvårdsarbetet?
Naturvårdsarbetet utförs av flera olika förvaltningar på Luleå kommun, men med samordning och stöd av Samhällsomställningskontoret, som har det övergripande ansvaret för naturvårdsarbetet i kommunen.
Sidan uppdaterades den 11 november 2024