Politiska nämnder

En nämnd är det yttersta beslutsorgan som får sitt ansvarsområde definierat av kommunfullmäktige. Nämnden består av ett varierande antal förtroendevalda politiker. Nämnden beslutar om övergripande mål för ett kommunalt verksamhetsområde samt om hur budgeten ska fördelas.

Politiskt tillsatta nämnder finns för förvaltningsverksamhet som bedrivs i skola, social omsorg, fritid, kultur, miljö, räddningstjänst, hamn samt stadsbyggnad. Även överförmyndar- och valnämnder finns med särskilda uppdrag.

Arbetsmarknads- och gymnasienämnden

Arbetsmarknads- och gymnasienämnden har ansvaret för Luleå kommuns gymnasieskola, vuxenutbildningen samt arbetsmarknad och integration.

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden är kommunens huvudman enligt skollagen för förskola, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, fritidshem samt annan pedagogisk verksamhet. Nämnden ansvarar även för elevhälsan, modersmåls- och minoritetsspråksundervisning, kulturskolan samt skolmåltider.

E-nämnden

Kommunerna i Norrbotten ingår i en gemensam nämnd för implementering av regeringens intentioner för e-samhället, kallad Norrbottens e-nämnd.

Infrastruktur- och servicenämnden

Infrastruktur- och servicenämndens uppdrag är att i dialog med medborgare och andra aktörer bidra till ett hållbart samhälle. Nämnden ska följa den allmänna utvecklingen inom kommunen och dess närmaste omgivning.

Kost- och servicenämnden

Kost- och servicenämnden (KSN) är en gemensam nämnd mellan Piteå och Luleå kommun.

Kultur- och fritidsnämnden

Nämnden ska främja Luleås kultur- och fritidsliv, både genom egen verksamhet och samverkan med andra aktörer, organisationer och föreningar.

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden arbetar för att Luleå kommun ska ha en väl fungerande, tillgänglig och hållbar samhällsstruktur som håller hög estetisk kvalitet både i staden och på landsbygd.

Socialnämnden

Socialnämnden arbetar med att ge Luleås invånare stöd och omsorg med ett särskilt ansvar för utsatta individer och familjer. Vårt arbete präglas av kvalitet, engagemang, omsorg och förståelse och vi bygger för framtidens socialtjänst i syfte att bidra till ett meningsfullt liv i Luleå.

Valnämnden

I varje kommun är det valnämnden som är lokal valmyndighet. Detta gäller i val till riksdag, region- och kommunfullmäktige, Europaparlamentet samt vid eventuella folkomröstningar, omval eller extra val. Detta innebär att det är valnämnden som ansvarar för det praktiska genomförandet av val i Luleå kommun.

Överförmyndarnämnden

Enligt Föräldrabalken ska varje kommun ha antingen en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd.

Sidan uppdaterades den 17 oktober 2024