Rättelse Bokslut 2024 Luleå kommun
I pressmeddelandet den 10 mars uppges investeringsnivån för hela kommunkoncernen uppgå till 1 560 miljoner kronor. Den korrekta summan är 2 309 miljoner kronor.
Bokslut 2024
Trots en osäker omvärld visar Luleå kommun ett gott ekonomiskt resultat på 132 miljoner kronor för 2024. Investeringarna uppgår till 749 miljoner kronor och har till stor del kunnat finansierats med egna medel. De senaste årens goda resultat innebär att kommunen har bra förutsättningar att fortsätta bygga ett hållbart och attraktivt Luleå. Det visar information om bokslutet som kommunstyrelsens arbetsutskott fick ta del av på måndag den 10 mars.
Investeringsnivån
Kommunens nettoinvesteringar uppgick till 749 miljoner kronor, vilket är 163 miljoner lägre än 2023. Genomsnittet för nettoinvesteringarna har varit 632 miljoner kronor de senaste fem åren. Fördelat per nämnd har Infrastruktur- och servicenämnden genomfört de största investeringarna. Investeringsnivån för hela kommunkoncernen är 2 309 miljoner kronor och den kommer att öka kommande år.
Resultat i nivå med målet
Luleå kommun visar ett positivt resultat för 2024, 132 miljoner kronor, vilket beror på intäkter från försäljning av mark. Resultatet ligger på 2,3 procent av skatter och statsbidrag vilket innebär att ett av kommunens mål på 2 procent nås år 2024. Kommunkoncernen, det vill säga kommunen och de kommunala bolagen sammanslaget, visar ett positivt resultat med 233 miljoner kronor.
För att kunna finansiera de höga investeringsnivåerna har kommunen under 2024 upplånat ytterligare 200 miljoner kronor och bolagskoncernen 1 170 miljoner kronor.
God ekonomisk hushållning
Luleå kommun bedöms sammantaget ha en god ekonomisk hushållning. Uppföljningen av kommunens fyra långsiktiga finansiella mål visar att måluppfyllelsen är delvis uppfylld, soliditeten har minskat något och summan av investeringarna i förhållande till intäkterna av skatt och statsbidrag är ej uppfylld. Samtidigt visar sammanställningen för kommunfullmäktiges mål att de till stor del uppnås.
Nämnderna och verksamheterna kommer även fortsättningsvis att behöva ta ansvar för ekonomin genom att göra rätt saker, bland annat med hjälp av digitalisering.
Framtida utmaningar
Sex centrala trender har identifierats och dessa kommer att påverka kommunens utveckling och strategiska arbete framöver. Trenderna handlar om att vi behöver förhålla oss till en fragmenterad värld, där skillnaden i förutsättningar och synsätt mellan olika grupper av människor ökar. Vi behöver också förhålla oss till att tre omställningar sker samtidigt; klimatomställningen, omställning av det geopolitiska landskapet och omställning av förväntningarna och förutsättningarna för välfärden. Dessa förändringar sker också i olika tempon och har som följd att kampen om olika resurser ökar. Vikten av att öka samhällets hållbarhet och resiliens blir med detta än mer påtaglig. För att kunna navigera i dessa snabba och komplexa förändringar kommer kommuner också att behöva ställa om sina egna förmågor, där tillämpning av AI kommer att vara ett av flera viktiga verktyg för att driva förnyelse.
– Genom att beakta dessa trender kan Luleå kommun bättre förbereda sig på framtidens utmaningar och skapa en hållbar och inkluderande utveckling för Luleåborna, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör.
Luleås befolkning
Befolkningen i Luleå kommun fortsätter att öka med en tillväxt på 293 invånare jämfört med föregående år. Detta motsvarar 73 procent av den förväntade ökningen på 400 invånare. Detta ställer krav på kommunen att attrahera och stödja ungdomar och familjer för att de ska välja att bosätta sig i Luleå.
– Luleå kommun fortsätter att arbeta på bred front för att möjliggöra samhällsomställningen och kompetensförsörjningen är en viktig beståndsdel. Om vi ska nå målet om 100 000 invånare till år 2040 måste Luleå vara en plats som erbjuder ett brett utbud av utbildningar och ett intressant arbetsliv, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande.
För mer information kontakta:
- Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande, 073-051 87 92
- Anna Lindh Wikblad, kommundirektör, 070-228 77 51
- Lena Sallkvist, ekonomichef, 073-228 48 10
Sidan uppdaterades den 11 mars 2025